Wie is de Mol? Speluitleg

22 december 2017
Wie is de Mol? Speluitleg

Hoe werkt Wie is de Mol? nou eigenlijk? Het is al jaren een van de spannendste programma’s op televisie. Speciaal voor de nieuwe kijkers onder ons leggen we hier de werking van Wie is de Mol? haarfijn voor je uit. Zo hoef je dus nooit meer te zeggen dat je het niet snapt… 😉

HET SPEL

Er doen 9 kandidaten mee en één Mol. De bedoeling van het spel is dat je de Mol ontmaskert. De kandidaten krijgen elke aflevering opdrachten die ze moeten uitvoeren. Met deze opdrachten kan er geld verdiend worden voor de pot. De Mol doet er alles aan om de opdrachten te laten mislukken zodat er geen (of veel minder) geld in de pot komt. De Mol is dus de saboteur van de groep. Aan het einde van elke aflevering zullen de kandidaten een test moeten maken. In deze test, die bestaat uit 20 vragen, worden de kandidaten gevraagd naar de identiteit en het doen en laten van de Mol. De kandidaat die het minst weet ligt uit het spel… behalve de Mol… die hoeft nooit naar huis.

SPELELEMENTEN

Wie is de Mol? beschikt over verschillende spelelementen. Zo zijn er de laatste jaren jokers, vrijstellingen en zelfs zwarte vrijstellingen te vinden in het spel.

  • Joker: Een joker maakt één fout antwoord in de test goed.
  • Vrijstelling: Met een vrijstelling ben je verzekerd van je plaats in de volgende aflevering.
  • Zwarte vrijstelling: Met een zwarte vrijstelling laat je alle ingezette jokers en vrijstellingen ongeldig verklaren. Iedereen is dus weer gelijk.
HET MOLBOEKJE

Elk jaar wordt er door de productie een Molboekje uitgebracht. In dit boekje kun je alles wat jou kan helpen bij het ontmaskeren van de Mol bijhouden. Er staat informatie in over de kandidaten, voorgaande seizoenen en leuke interviews. In het Molboekje is voldoende ruimte gemaakt om al je notities te noteren. Ook staan er verschillende schema’s in die je kunt gebruiken. Interesse in het Molboekje? Hij is hieronder te bestellen!

DE FINALE

De finale bestaat altijd uit drie kandidaten. Tijdens de finale worden de allerlaatste opdrachten uitgevoerd, en het belangrijkst: de allerlaatste test gemaakt. De kandidaat die de meeste vragen goed heeft wint het spel, en gaat ervandoor met de pot. De verliezende finalist blijft met lege handen. Tijdens de finale wordt ook bekend wie de Mol is.

MOLTALK

Direct na de uitzending van Wie is de Mol? kun je overschakelen naar Moltalk. Deze live-nabeschouwing kun je zien op NPO3. Tijdens Moltalk, dat sinds 2020 gepresenteerd wordt door Marlijn Weerdenburg & Rop Verheijen, worden opdrachten, complotten en theorieën besproken met oud-kandidaten en andere gasten.

WIE IS DE MOL? APP

Ook dit jaar kun je zelf weer meespelen met Wie is de Mol? In de app kun je elke week punten inzetten op jouw Mol of Mollen. Wanneer jouw Mol(len) doorgaan naar de volgende aflevering worden jouw punten verdubbeld. Vallen jouw Mol(len) af, dan ben je die punten kwijt. Je kunt samen met je vrienden een poule aanmaken. Hierin kun je tegen elkaar strijden. In de poule is te zien op wie jouw vrienden hebben ingezet, en wie er op dit moment de meeste punten heeft.

Sinds vorig seizoen is er ook een Molbonus! Na de finale worden alle punten die jij hebt ingezet op de juiste Mol verdubbeld en bij je score opgeteld, wanneer je dus vanaf aflevering één goed zit kan het bijna niet anders dat je gaat winnen! 😉

Download de Wie is de Mol? app in de App Store.
Download de Wie is de Mol? app in de Play Store.

Wil je meer uitleg over de #widm app? Klik dan hier!