Hoe werkt Wie is de Mol?

18 december 2018
Hoe werkt Wie is de Mol?

Wie is de Mol? is al jaren een bekend televisieprogramma op de Nederlandse televisie. Speciaal voor de nieuwe kijkers onder ons leggen we de werking van Wie is de Mol? nog eens goed uit. Zo hoef je dus nooit meer te zeggen dat je het niet snapt! 😉

HET SPEL

Elk seizoen doen er tien bekende Nederlanders mee. Eén van hen is de Mol. In elke aflevering kunnen de kandidaten geld verdienen door opdrachten uit te voeren. De Mol zal ervoor proberen te zorgen dat er zo min mogelijk geld in de pot komt. De Mol is dus de saboteur van de groep.

Elke aflevering maken de kandidaten een test. De test bestaat uit twintig vragen die gaan over het doen en laten van de Mol. De laatste vraag luidt dan ook: “Wie is de Mol?”. De kandidaat die de test het slechts heeft gemaakt ligt uit het spel. Maar let op: de Mol hoeft nooit naar huis.

DE KANDIDATEN

Elk seizoen worden er tien kandidaten geselecteerd die meedoen aan Wie is de Mol?. Voor dit seizoen zijn de kandidaten: Nikkie de Jager, Evelien de Bruijn, Jamie Trenité, Evi Hanssen, Rick Paul van Mullingen, Robèrt van Beckhoven, Merel Westrik, Nielson, Sarah Chronis en Sinan Can.

Wil je meer weten over één van de kandidaten? Klik dan hier.

SPELELEMENTEN

Er zijn de laatste jaren verschillende spelelementen gespot. De spelelementen die we vaak zien terugkomen worden hieronder genoemd.

  • Joker: Een joker maakt een fout antwoord in de test goed.
  • Vrijstelling: Een vrijstelling zorgt ervoor dat je gelijk door bent naar de volgende aflevering.
  • Zwarte vrijstelling: Een zwarte vrijstelling laat alle jokers en vrijstellingen vervallen. Iedereen staat dus weer gelijk.
DE FINALE

De finale wordt gespeeld met drie kandidaten. Tijdens de finale worden de laatste opdrachten uitgevoerd en wordt de allerlaatste test gemaakt. Deze test bestaat uit veertig vragen over het doen en laten van de Mol. De kandidaat die de meeste antwoorden goed heeft, wint het spel en gaat ervandoor met de pot. De verliezend finalist blijft met lege handen. En natuurlijk komen we dan ook te weten wie ons al die weken heeft voorgelogen…

De laatste jaren wordt er een live finale uitgezonden vanuit het Vondel CS in Amsterdam. Je kan hier als kijker gratis bijzijn.

HET MOLBOEKJE

Elk jaar wordt er door de productie een Molboekje uitgebracht. In dit boekje kun je alles wat jou kan helpen bij het ontmaskeren van de Mol bijhouden. Er staat informatie in over de kandidaten, voorgaande seizoenen en leuke interviews. In het Molboekje is voldoende ruimte gemaakt om al je notities op te schrijven. Ook staan er verschillende schema’s in die je kunt gebruiken. Interesse in het Molboekje? Hij is hieronder te bestellen!

MOLTALK

Direct na de uitzending van Wie is de Mol? kun je overschakelen naar Moltalk. Deze live-nabeschouwing kun je zien op NPO3. Tijdens Moltalk, dat gepresenteerd wordt door Chris Zegers en Margriet van der Linden, worden opdrachten, complotten en theorieën besproken met oud-kandidaten en andere gasten.

WIE IS DE MOL? APP

Ook dit jaar kun je weer zelf meespelen met Wie is de Mol? In de app kun je elke week punten inzetten op jouw Mol of Mollen. Wanneer jouw Mol(len) doorgaan naar de volgende aflevering worden jouw punten verdubbeld. Vallen jouw Mol(len) af, dan ben je die punten kwijt. Je kunt samen met je vrienden een poule aanmaken. Hierin kun je tegen elkaar strijden. In de poule is te zien op wie jouw vrienden hebben ingezet en wie er op dit moment de meeste punten heeft.

Sinds vorig seizoen is er ook een Molbonus! Na de finale worden alle punten die jij hebt ingezet op de juiste Mol verdubbeld en bij je score opgeteld, wanneer je dus vanaf aflevering één goed zit kan het bijna niet anders dan dat je gaat winnen! 😉

Download de Wie is de Mol? app in de App Store.
Download de Wie is de Mol? app in de Play Store.

Wil je meer uitleg over de #widm app? Klik dan hier!